Miért éri meg fűteni-hűteni hőszivattyúval?

A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehet fűteni, hűteni és használati melegvizet (HMV) előállítani. A berendezés a működtetésére felhasznált áramot nem hővé alakítja közvetlenül, hanem a föld, a levegő vagy a víz által eltárolt hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, azon termodinamikai jelenségre alapozva miszerint a hő melegebb helyről a hidegebb hely felé áramlik.

A hőszivattyú egész évben képes közvetett módon kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a nap a környezetet melegíti föl, és az abban tárolt hőt hasznosítja. Segítségével alacsony hőmérsékletszintű hőforrásokból nyerhető ki a hő. Amennyiben a fűtést teljes egészében hőszivattyú biztosítja (monovalens rendszer), nincs szükség kéményre, a helyszínen nincs károsanyag kibocsátás.

A hőszivattyű működési elve

1.) A környezetben tárolt energia egy hőkicserélőben gázhalmazállapotúvá változtatja a közvetítő folyadékot.
2.) A kompresszorba bekerül az elpárologtatóból érkező hideg gáz és a másik oldalon kijön a felmelegedett, nagy nyomású gáz (ez a szíve az egész hőszivattyúnak).
3.) A közbenső hőcserélőn keresztül eljuttatjuk a kinyert meleg energiát fűtési rendszerünkbe.

A rezsi költségek csökkentésére “1-et fizet, többet kap” elv alapján a leggazdaságosabb fűtési megoldás, továbbá kis áramszükséglete miatt zöld energiaforrás. Nyári üzemeltetés során a melegvíz előállítás mellett hűtésre is használható a hőszivattyú rendszer, tehát több szolgáltatást is kapunk a beruházással. Helyigényét tekintve megegyezik egy hagyományos fűtési rendszerrel, azonban hűtés és HMV előállításához nem szükséges külön rendszert kiépíteni, üzemeltetni, karbantartani. Önműködő berendezés, kényelmi funkciói összekapcsolhatóak egy okos ház rendszerével (fogyasztásmérés, wifi-s monitorozás, időjárásfigyelés stb). Megújuló energiát hasznosító beruházásként több pályázati lehetőségből finanszírozható a megvásárlása, kiépítése, telepítése meglévő vagy új építésű ház esetén.

 

Miért BES hőszivattyú?

Legújabb BES MINI hőszivattyú